Çağdaş strüktür sistemlerinden olan uzay kafes sistemi, toplumsal ve teknolojik gelişmelerin artışı ile ortaya çıkarak günümüze kadar gelmiştir. Uzay kafes sistemi ile elde edilen ortamların doğadan gelebilecek olan zararlardan korunması için mekanlar örtü malzemesi ile kaplanmaktadır. Peki, uzay kafes sistemleri malzemeleri nelerdir? İşte, uzay kafes sistemi ile ilgili tüm detaylar…

Uzay kafes sistemleri malzemeleri

İnsanlar geçmişten günümüze kadar strüktür sistemleri geliştirmektedirler. Uzay kafes sistemleri yükleri çok yönlü bir yayma ile zemine aktaran bir sistemdir. Hafif olması, yapılışının kısa sürmesi, montajının kolay olması, biçimsel olması uzay kafes sistemlerini ön plana çıkarmaktadır. Birçok alanda kullanımı günden güne yaygınlaşan uzay kafes sistemi kendi içinde gruplara ayrılarak çeşitlendirilmektedir. Peki, uzay kafes sistemi malzemeleri nelerdir? İşte detaylar…

UZAY KAFES SİSTEMLERİNİN TÜRLERİ

Uzay kafes türleri üç biçimde incelenmektedir. Bu biçimler ise; düz yüzeysel, tonozsal ile kubbeseldir. Düz yüzeysel olan uzay kafes sistemleri en az iki tane düz yüzeysel noktanın düğüm kenarlarından belirlenmiş olan miktarda açıklık kalması sonucu ile bağlanarak oluşmaktadır. Çatıya uygulanabilmelerinin yanında döşemede de uygulanmaktadır. Duvar oluşturma özelliği ile bir de kule ve köprü yapımı aşamasında da oldukça kullanılan bir sistem olduğu bilinmektedir. Düz yüzeysel kafes sisteminin modülü dörtgen, üçgen ya da altıgendir. Tonozsal uzay kafes sistemi, taşıyıcı sistem yöntemi olarak günümüzde kullanılmaktadır. Tonozsal uzay kafes sisteminde çubuklar değişik dizilmektedir bu yüzden de yüklerin dağılışı da değişik olmaktadır. Kubbesel uzay kafes sistemleri, açıklıkları az sayıdadır. Konstrüksiyon ağırlığını taşırlar. Üçgen, dairesel, çokgen ve kare örtülmesi tercih ediliyor.

UZAY KAFES SİSTEMLERİNDE KULLANILAN ÖRTÜ MALZEMELERİ

Bu sistem boşluklu olan taşıyıcı olduklarından dolayı doğadan gelecek olan zararlar karşısında korumaları yoktur. Bu yüzden monte işleminin ardından korunmak için örtme işlemi yapılmalıdır. Uzay kafes sisteminde örtü malzemesi için birçok malzeme kullanılabilir. En çok kullanılan malzemeler ise şunlardır;

Plastik esaslı malzemeler

  • PVC levhalar: Işık geçiren örtü malzemesi olarak kullanılmaktadır. Çarpmaya karşı birçok malzemeden daha dayanıklıdır.
  • Polikarbonat levhalar: Darbelere karşı dayanıklıdır ve ısı geçirgenliğine sahiptir. Kolay bükülür, kolay işlenir ve kesilebilir. Hafif olduğundan dolayı montaj işlemi oldukça basittir. Mavi ve yeşil renkte olabilirler. Yangın çıkarsa yangının çoğalıp yayılmasını engellemektedir.
  • Cam elyaf takviyeli polyester levhalar: Doymamış polyesterden oluşan bir malzemedir. Yapımında cam lifi ile polyester reçinesi oldukça kullanılmaktadır. Yüzey yıpranmasının önüne geçer, renk değişikliğini engeller. Ancak yanıcı olan bir maddedir.
Metal esaslı malzemeler
  • Alüminyum levhalar: Çoğunlukla metal levhadan, poliüretan köpüğü tabakasından oluşmaktadır. Boyları değişmektedir. Isı yalıtımı özelliği ve dayanımı yüksek olan özelliklere sahiptir.
  • Galvanizli saç levhalar: Eğilimi olan yüzeylerde kullanımı aktiftir.
  • Cam örtüler: Mekanı oldukça güzel aydınlatır. Ancak ısıyı koruyamaz, çabuk kırılabilir. Örtü malzemesi olarak günümüzde kullanımı devam etmekte olan camlar şunlardır;
  • Normal çift cam üniteler: Renkli veya renksiz oluşabilirler. Yalıtımlıdır.
  • Güneş ışınımı kontrol camları: Oldukça konforludur. Bu sistem renkli ve yansıtıcı olarak iki çeşittir.
UZAY KAFES SİSTEMİN BİÇİMİ

Uzay kafes sistemi üç alanda incelenmektedir. Bunlar; düz yüzeysel, tonozsal ve kubbeseldir. Burada en önemli olan noktalardan biri örtü malzemesinin biçimi ile uyumlu olmasıdır. Düz yüzeysel sistemde her türlü örtü malzemesi isteğe göre kullanılmaktadır. Tonozsal ve kubbesel olan sistemde de biçimin özelliğine göre malzeme kullanılmaktadır. Kubbesel olan sistemde genellikle cam, membran ve polikarbonat cam kullanılmaktadır.