Oturduğumuz binaların inşa edilmesinde uygulanan birden fazla yöntem bulunmaktadır. Tıpkı inşaatların yapımında uygulanan yöntemler gibi inşaatların çatılarının da birden fazla yapım şekilleri bulunur. Çatıların sayesinde basit görünümlü bir inşaata bile ihtişamlı bir görüntü kazandırılabilir ya da normal görünüşünden daha farklı görünmesine yardımcı olabilirsiniz. Çatı inşa aşamasında  uygulanabilecek birbirinden farklı teknik ve yöntemler vardır. Bu yöntemlerden en çok tercih edileni  de kolay kurulması ve estetik yapısıyla kullanım alanı geniş bir yelpazeye sahip olan uzay çatıdır. Çatı da yapılacak ufak bir değişim işlemi binanın havasını tamamen değiştirebilir.

Diğer çatı sistemlerine nazaran daha hafif, deprem riskine karşı daha dayanıklıdır ve istediğiniz zaman sökülebilir. Söküldükten sonra başka bir yere çok kolay bir biçimde monte edilir. 100 metreye kadar kolon kullanımına ihtiyaç duyulmaması bakımından büyük kolaylık sağlar. Dikey taşıyıcı sistemlerinin bulunmaması ve esnek geçiş sağlaması, uzay çatıların montajının çok hızlı bir biçimde gerçekleşmesini de avantajları arasında sayabiliriz. Tavan bölümünde görsellik bakımından şık bir görüntü oluşturması sebebiyle bu kısmın fazladan ekstra malzemelerle kapatılmasına  gerek yoktur. Görsel düzeninin kullanıma uygun ve şık olması açısından uzay çatı son zamanların en sık tercih edilen açık hava çatı sistemlerinin başında gelmektedir. Yaz mevsiminde görsel şölen katacak olan çatı, kış mevsiminde branda ile üstü kapalı hale getirilir.

 

Uzay Çatı Montajı

Uzay kafes ve çatı  sistemlerinde bütün montaj çalışmaları, projenin ön hazırlık çalışmaları esnasında montaj yapılacak yerde yapılan detaylı  inceleme neticelerine göre önceden yapılmış planlama ve çatı montaj projesine uygun olarak yapılmaktadır.

 

Montaj yetkilileri, her çatı montaj işi için önceden üstünde çalıştıkları bir çatı montaj projesini montaj yapılacak mekanın çevresel şartları, koşulları ve imkanları gibi unsurları gözetirler. Bununla birlikte  montaj yapacak ekibin müsaitlik durumu, tüm çatı montaj süreçleri ve statik gereksinimler gibi tüm unsurları gözeterek bir montaj projesi hazırlanmaktadır. Uygulama da bu gereksinimlere ve projeye uygun olarak planlanmakta ve gerçekleştirilmektedir.

 

Çatı  montajının genel merkez tarafından uygun görülen aşamalarında ve sonunda, teknik elemanlarınca, işin ilk proje tasarımında  tasarlandığı biçimde tamamlandığına dair fiziksel muayene, ölçüm ve montaj sonrası gerekli denetlemeler ve düzenlemeler yapılır ve raporlanır.

 

Uzay Çatı Montaj Aşamaları

Ankrajların ve Mesnet Plakalarının Tespiti :

İmalat aşamasında projelerin mekana göre ankraj tipleri ve plakaları hazırlanır. Oturulacak yerlerin planına göre önceden tespit edilmiş yerlerde henüz beton dökme işlemi yapılmamış ise demirler ankraj plakalarına kotunda bağlanır hemen ardından beton içinde kalacak şekilde beton dökme işlemi yapılır. Beton dökme işlemi yapılmış ise Ankraj malzemeler kimyasal dübellerin yardımı ile halihazırdaki betonun üzerine yerleştirilirler.

 

Çelik Elemanların İmalatı ve Montajı :

Uzay çatı küre ve çubukları bu alanda uzmanlaşmış kişiler tarafından montaj projesine uygun olarak havada ya da yerde  örülerek yapılır. Yerde yapılan kısım, vinç makineleri yardımıyla kaldırılıp uygun olan yere konur. Sonra havada örülerek montaja devam edilir. Ya da sistemin komple tamamı yerde örülür ve vinç ile yerine konur.

Kontroller :

Tüm yapılan işlemler yetkili uzman personel tarafından kontrol altında kalite standartlarına uyularak gerçekleştirilir. Monte edilme işlemi bittikten sonra kontrolleri yapılır. Ardından  en son işlem olarak mesnet kaynakları yapılır ve çatı mekana teslim edilir.